Top

Google спира Google+ за потребителите заради проблеми със сигурността

 

Google ще затвори потребителската версия на Google+ през следващите 10 месеца, пише компанията в публикация в блог. Решението е следствие от разкриването на предишен недостатък в сигурността, който показваше данните на потребителските профили. 

Google казва, че в момента Google+ има "ниска употреба и ангажираност" и 90% от потребителските сесии в Google+ са по-малко от пет секунди. Все пак компанията планира да поддържа живата услуга за корпоративни клиенти, които я използват, за да улеснят разговорите между колегите. За този случай на употреба ще бъдат пуснати нови функции, твърди компанията. Google се фокусира върху "сигурна корпоративна социална мрежа", което е странно, като се има предвид, че компанията оставя незащитени подробности за профила.

В допълнение към затварянето на Google+, компанията обяви нови настройки за поверителност за други услуги на Google. Промените в приложния програмен интерфейс (API) ще ограничат достъпа на разработчиците до данни на устройства с Android и Gmail. Разработчиците вече няма да получават регистрационни номера за обаждания и разрешения за SMS на устройства с Android, а данните за взаимодействията с тях няма да са достъпни чрез приложен програмен интерфейс (API) за Android за контакти. Същият този API предостави основни данни за взаимодействие, като например на кого последно сте изпращали съобщения.

Що се отнася до промените в Gmail, компанията актуализира правилата си за потребителски данни за потребителската версия на услугата за електронна поща. Това ще ограничи приложенията и обхвата на техния достъп до потребителски данни. Бен Смит, сътрудник на Google и вицепрезидент по инженерство, пише: "Само за приложения, които директно повишават функционалността на електронната поща - например имейл клиенти, услуги за архивиране на имейли и услуги за производителност (напр.

Всеки разработчик, който има този достъп, ще трябва да премине към оценки на сигурността и да приеме нови правила относно обработката на данни, например да не прехвърля или продава потребителски данни за насочване на реклами, проучване на пазара, проследяване на кампании по имейл или други несвързани цели.

Google по-рано се опита да потуши тревогите за поверителността по-рано тази година, след като The Wall Street Journal разясни колко често е възможно разработчиците на приложения от трети страни да могат да четат и анализират съобщенията на потребителите на Gmail. По това време Suzanne Frey, директор на отдела за сигурност, доверие и поверителност на Google Cloud, подчерта, че потребителите трябва да прегледат какви приложения имат достъп до профилите си и да го отнемат, ако е необходимо. Миналата година Google обяви, че ще спре дългогодишната си практика да сканира съдържанието на отделните потребители на Gmail за рекламни цели. Разбира се, компанията все още има много данни, срещу които може да насочва реклами, като история на търсенията, изгледи в YouTube и други действия в Chrome.

Тези последни промени се приписват на вътрешно усилие на Google, наречено Project Strobe, което включваше преглед на "достъпа на програмисти на трети страни до данните за Google акаунт и устройства и нашата философия относно достъпа до данни на приложенията", според Google.

Контакти
  • гр. София 1415, бул. Черни Връх 189Г, офис 4
  • Пон - Пет 09:00 - 18:00
ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА
+359 2 465 45 25
+359 888 722 541
ЗАПОВЯДАЙТЕ
гр. София 1415, бул. Черни Връх 189Г, офис 4
ИЗПРАТЕ НИ ИМЕЙЛ
Офис: