Top

Специфика при дизайна на информационните сайтове

Концепцията за информационен сайт /ИС/ днес е доста неясна – редица специалисти смятат, че всички сайтове като цяло са информационни, с изключение на уеб сайтовете-визитки и онлайн магазините, докато други определят информационните сайтове като тематични ресурси с голямо количество информация. Независимо от това, може спокойно да се каже, че информационните сайтове се фокусират върху информацията и задачата за проектиране на такива сайтове звучи „просто“ - максимално достъпно и недвусмислено представяне на тази информация на посетителите.

Дизайнът на ИС трябва да се подчинява на няколко изисквания наведнъж. На първо място, той трябва да е удобен за възприятие и да не пречи на посетителите да получат необходимата информация. И второ, той трябва да остане привлекателен и оригинален, за да помогне на проекта да се открои сред много конкуренти. Как можете да постигнете компромис при такива различни изисквания?

В последно време се наблюдава тенденция дизайна на сайтове, които съответстват на типа "информационни", да се стреми към минимализъм, защото минималистичния стил на проектиране на сайтове е в повечето случаи оптималният избор между функционалност и привлекателност. Дизайнът на информационен сайт в стила на минимализма е удобен за възприятие, без да разсейва посетителите от основните задачи, но същевременно остава незабравим.

Разбира се, минималистичния дизайн далеч не е единственият възможен вариант за проектиране на информационни сайтове. Може също да да бъде използван за сайтове от този тип, например стила на списание или класически стил. Но при всички ситуации следва да се обърне голямо внимание на оформлението на дизайнерските елементи и съдържанието на страниците на сайта, за да се гарантира, че дизайна отговаря на изискванията за лесно ползване.

Между другото, изискванията за лесно и интуитивно използване при проектирането на информационни сайтове означава, че дизайнът на страниците трябва да съдържа приятна цветова палитра, удобна за посетителите навигация, достатъчно големи и контрастни шрифтове. Целта на всеки елемент от страниците на сайта трябва да бъде лесно "прочитане" - посетителите не трябва да губят време, опитвайки се да разберат къде се намират отделните информационни блокове.

"Вплитането" на елементи от корпоративния стил на компанията в концепцията е друга важна задача за създаване на дизайн на информационен сайт. Компетентното решаване на този проблем ще направи сайта по-индивидуален, ще помогне на посетителите по-добре да запомнят както сайта, така и компанията, която представлява. Обикновено елементите от корпоративния стил, използвани при проектирането на информационни сайтове са лога, фирмени шрифтове, изображения на маркови знаци и т.н.

 

Дигитална агенция РОНА СОФТ ви предлага създаването на уникален дизайн на информационни сайтове, както и други видове уеб проекти. Нашите решения винаги са ярки, подчертавайки индивидуалността на компанията-възложител. В същото време при проектирането нашите експерти взимат предвид съвременните изисквания за интуитивност и изискванията на търсачките, така че готовият дизайн да насърчава най-ефективното ползване на сайта.

Контакти
  • гр. София 1415, бул. Черни Връх 189Г, офис 4
  • Пон - Пет 09:00 - 18:00
ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА
+359 2 465 45 25
+359 888 722 541
ЗАПОВЯДАЙТЕ
гр. София 1415, бул. Черни Връх 189Г, офис 4
ИЗПРАТЕ НИ ИМЕЙЛ
Офис: